Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Blog

Blog

What's in a name

Posted on March 22, 2019 at 12:35 AM

Ik ben een doula, zo heet mijn beroep en dat is waarom ik dit ook zo naar buiten breng. Maar van af het begin (al een aantal jaar dus) rommelt dit wel in mijn hoofd. Want het wordt bekender, maar nog steeds veel mensen hebben nog nooit van het woord doula gehoord. Laat staan dat ze weten wat het inhoudt. Er zijn zelfs een hoop mensen werkzaam in de geboortewereld die een ander/verkeerd beeld hebben van dat wat een doula doet.

Na een gesprek met iemand deze week ben ik er nog eens opnieuw over na gaan denken, over de benaming. De naam doula en ook andere benamingen heb ik onder de loep genomen. Doula, zwangerschapscoach of zwangerschapsbegeleiding, wat betekent het en legt het uit wat ik doe?

Doula - Het woord doula komt uit het oud-Griek en betekent ‘dienende vrouw’.

Coach - Iemand die als beroep adviezen en begeleiding geeft

Begeleider - iemand, veelal met de nodige ervaring, die een ander of anderen met raad en daad bijstaat bij het verrichten van hun taak of bezigheden

- iemand die een ander of anderen op weg vergezelt in een ondersteunende rol, bv. als hulp, om toezicht te houden, uit eerbetoon enz.

Allen zijn zeker van toepassing op dat wat ik ben en doe. Maar voor een leek, welke is dan het meest duidelijk en welke past het best bij mij? Een doula roept bij een leek, zeker geen herkenning op. Het woord coach roept bij mij persoonlijk een beeld op van een actief persoon en niet een zachtaardig iemand die jou op zachte wijze begeleidt naar de geboorte van jouw kindje. In de laatste zin kom je er gelijk al achter wat het dan wel ECHT is voor mij.

Een begeleider, dat is wat ik ben; iemand die met jullie mee loopt op jullie pad, daar waar nodig adviezen & tips geeft, je bemoedigend toespreekt en je ondersteunt. De naam doula zal zeker niet van mijn website en facebook-pagina verdwijnen, maar ik zal me voortaan naar buiten brengen / voorstellen als zwangerschapsbegeleider.

Categories: Algemeen, Persoonlijk

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments

0