Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Blog

Blog

Zwanger en dan...

Posted on November 10, 2016 at 8:15 AM

Ja, je hebt hem in handen hoor, een positieve test! Misschien was het gelijk raak, maar er is een grotere kans dat jullie al een aantal maanden jullie best deden om zwanger te raken. Een geweldig moment is dit natuurlijk, wanneer dit jullie grote wens was. Maar nu? Wat moet je nu allemaal gaan ondernemen? Wil je het al delen met familie, of wacht je liever een echo af? En hoe krijg ik die echo dan, en moet ik nu gelijk de verloskundige bellen?

Natuurlijk hangt dit allemaal volkomen van je eigen situatie af, maar wanneer er geen speciale dingen aan de hand zijn, zou ik zeggen rustig aan. De meeste verloskundige willen graag dat je met ongeveer 8 weken voor een eerste afspraak komt, dus wanneer je met 6 weken belt is dat nog zeker op tijd. Zij helpt je dan ook verder wat betreft de echo. Sommige verloskundigepraktijken maken zelf echo’s en anders verwijzen ze je door naar een aangesloten echocentrum.

Maar is deze echo dan zo vanzelfsprekend? Tegenwoordig zijn veel ouders in de veronderstelling dat het iets is waar je geen keuze in hebt, wat gewoon gebeurd. En veel ouders vinden het ook super dat het kan, zo kun je je kindje bewonderen natuurlijk. Echter het hoeft niet. Heb jij er geen behoefte aan, voel jij je er zelf niet prettig bij? Dan kun je er voor kiezen om het niet te doen. Dit geldt overigens voor alle onderzoeken in de zwangerschap. Jij bent de baas, zo kun je voor jezelf beslissen welke onderzoeken jij belangrijk en nodig vindt. Houdt er wel rekening mee dat verloskundige een bepaald protocol hebben. Sommige zijn hier heel ruim denkend in, andere houden zich graag aan die richtlijnen.

Onderzoeken/testen die je krijgt aangeboden zijn: echo’s, combinatietest of de tripletest, bloedonderzoek (HB, bloedgroep, rhesus D en c, antistoffen, syfilis, hepatitis B, HIV en soms ook glucosewaarden) en wanneer je rhesusfactor negatief hebt, krijg je met ongeveer 27 weken ook daar een speciale bloedtest voor. Andere onderzoeken die je kunt tegenkomen zijn: diagnostisch onderzoek, NIPT, vruchtwaterpunctie en een vlokkentest. Er zijn erfelijke afwijkingen waar ze middels deze onderzoeken of een echo naar op zoek kunnen gaan.

Het is natuurlijk erg mooi dat dit allemaal kan en dat ze zoveel vroegtijdig kunnen opsporen. Maar je bent dus niet verplicht om hier aan mee te doen. Het is goed om voor je zelf af te wegen, wat de waarde van het onderzoek heeft, wat het opbrengt, welke risico’s er aan verbonden zijn en of het dan voor jou goed voelt om het te doen. Voorbeeld: de combinatietest. Wil je deze nog laten doen, wanneer je zeker bent dat je het kindje hoe dan ook niet laat weghalen? Want als je het weet, ben je dan nog onbezorgd zwanger? Maar aan de andere kant bereid het je voor op wat er komen gaat. Dit zijn dus afwegingen die je voor jezelf kunt maken.

Laat je in ieder geval goed inlichtingen door je verloskundige of arts, dan weet jij wat je te wachten staat. Dan kun je de voor jullie juiste keuzes maken en dat geeft rust. Kunnen jullie je focussen op dat wonder wat komen gaat.

 

Categories: Zwangerschap, Mama's, Geboortezorg

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments

0