Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Voor een liefdevolle geboorte & ouderschap

Blog

Verantwoordelijkheid

Geplaatst op 10 oktober, 2018 om 7:15

Het lijkt zo vanzelfsprekend, het hoort er immers gewoon bij, verantwoordelijkheid. Je kindje is volkomen afhankelijk van jou, van de keuzes die jij maakt, maar staan we daar echt bij stil? Toen wij onze oudste dochter kregen was ik me er eerlijk gezegd niet ECHT van bewust. Ik zorgde ‘gewoon’ voor haar zo goed als ik kon en deed wat er nodig was. Komt door de leeftijd denk ik, want naarmate ik ouder werd kwam ook het bewustzijn daarvan steeds meer. Want jeetje wat een verschil was het bij onze jongste!

Dan denk je, we hebben 4 kinderen ik weet inmiddels hoe het werkt. Zoiets verleer je niet, appeltje eitje. Nou ja, uhh als het mee zit en alles gaat goed. En ik weet nog goed hoe ik vlak na de kraamweek overvallen werd door het gevoel van verantwoordelijkheid, het voelde als een mega blok op mijn schouders. Ik kon wel janken, het idee dat als ik iets fout deed, dat ons kleine onschuldige meisje daar dan de dupe van was. Allerlei enge gedachten van wat er allemaal wel niet kon gebeurden gingen er door me heen. Nog steeds heb ik een brok in mijn keel als ik daar aan denk.

Achteraf zie ik het groeiproces daar in. Waar het precies begon weet ik niet, is niet gek denk ik. Maar het ging geleidelijk aan. Het besef dat je de tijd bent vergeten en de fles een half uurtje later geeft en je schuld voelt, een nachtmerrie dat je de kleine laat vallen, dat soort dingetjes. Langzaam aan werd ik me steeds bewuster van dat wat ik deed en het effect op de meiden daarvan. Een wake-up call was bijvoorbeeld; dat we met onze toen nog 2 meiden thuis kwamen van een verjaardag. We waren lopend en hadden beide (wat) gedronken. Eenmaal thuis wilde ik 1 van de meiden naar boven tillen en merkte dat dit geen slim idee was, ik voelde me niet standvastig genoeg. Ik schrok, hier had ik niet bij stil gestaan. Ik realiseerde me dat alcohol en zorg voor kinderen voor mij duidelijk niet samen gaan. Dat was dan ook de laatste keer dat we beide gedronken hadden terwijl we nog zorg hadden voor onze meiden.

Nu ze groter worden, willen ze graag zelf verantwoordelijkheid. En ik denk dat het onze taak ik als ouder om ze het vertrouwen te geven dat ze deze ook aan kunnen. Dan heb ik het overigens wel over verantwoordelijkheid passend bij hun leeftijd. Daar groeien en leren ze van. Ligt de verantwoordelijkheid dan ook volkomen bij hen? Natuurlijk niet! Je laat ze vrij om fouten te maken, maar je tilt ze op en troost ze als ze gevallen zijn. Niet altijd makkelijk, soms huilt je hart als je de val & het verdriet ziet. Maar je groeit zelf ook en bent trots wanneer je merkt dat ze hebben geleerd van hun ‘fout’ en weer een stapje verder komen.

 

Categorieën: Persoonlijk, Mama's, Papa's

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties