Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Voor een liefdevolle geboorte & ouderschap

Blog

Prenatale Screening

Geplaatst op 11 september, 2018 om 5:00

Hoewel er best veel uitleg over te vinden is, merk ik dat het een onderwerp is waarvan ouders niet volledig op de hoogte zijn. In dit blog licht ik graag het een en ander uit / toe.

Waarvoor dient prenatale screening?

De screening is om een select aantal afwijkingen op te sporen (het geeft een kansberekening, geen zekerheid). Dit is zodat ouders de keuze kunnen maken om een zwangerschap af te breken of anderzijds om zich voor te bereiden op dat wat er wellicht komen gaat. Is dit zonder risico? Als ik alle aspecten mee neem (zowel lichamelijk als mentaal) dan is geen enkele test zonder risico.

Welke prenatale screenings zijn er:

- De combinatietest is een bloedtest gecombineerd met een nekplooimeting via een echo. Met deze test kunt u de kans op een kind met Downs-, Edwards en Patau syndroom laten onderzoeken. Het is een kans berekening die zeker niet flawless is, vooral als de moeder heel jong of al wat ouder is aangezien leeftijd in het onderzoek ook een grote graadmeter is.

- De NIPT als eerste screeningstest in het kader van de TRIDENT-2 studie. Voor de NIPT wordt bloed van de zwangere afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het laboratorium wordt het celvrije DNA van het kind uit het bloed van moeder geïsoleerd. Het laboratorium test dit celvrije DNA op trisomie 21 (downsyndroom), trisomie 18 (edwardssyndroom) en trisomie 13 (patausyndroom). Geen 100% zekerheid.

- Een 20-wekenecho (SEO) kan gekeken worden of er afwijkingen zijn, zoals een open rug. Worden daarbij afwijkingen gezien dan wordt meestal een uitgebreide echo geadviseerd (GUO).

- Bij een afwijkende uitslag volgt er (in toestemming van de ouders) altijd vervolg diagnostiek voordat er knopen worden doorgehakt (bijv. beëindiging van zwangerschap). Vervolg onderzoeken zijn: de vlokkentest & het vruchtwateronderzoek.

De prenatale tests hebben zeker voordelen, maar dus ook nadelen. Dat is waarom ik iedere aanstaande ouder adviseer om er goed over na te denken. Een belangrijke vraag die ik mezelf stelde toen ik zwanger was van de jongste was: ‘Wat doe ik met de uitslag?’ Ons antwoord was dat we er niks mee wilde, het kindje was hoe dan ook welkom. De vraag die daarop volgde was: ‘Wil ik dan wel weten of dit kindje iets mankeert?’ Daarop konden mijn partner en ik een duidelijke nee antwoorden. Beide hadden we enorm veel vertrouwen in deze zwangerschap en dat wilde we graag zo houden. Een nadeel aan prenatale screening en dan vooral de echo’s is dat je weken in onzekerheid kan zitten. Je dondert van je roze wolk en kunt niet of amper genieten van je zwangerschap. Dat terwijl er gelukkig vaker niets dan wel iets aan de hand is.

Daar en tegen kunnen de prenatale screening je ook behoeden voor of voorbereiden op een hele zware periode. En kan het ook het leven van je kindje redden.

 

De precieze informatie over de prenatale screenings komt van de https://www.vumc.nl/afdelingen/prenatale-screening/informatie-voor-zwangeren/screentstn/" target="_blank">website van het VUmc. Daar kun je ook nog uitgebreidere informatie vinden over de inhoud van de testen. Het is teveel om in dit blog te stoppen helaas.

 

Categorieën: Zwangerschap

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties