Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Blog

Blog

Is je baby er klaar voor of jij?

Posted on July 2, 2018 at 2:10 PM

Vanaf ongeveer 37 weken zwangerschap is een veel gehoorde opmerking ‘het komt wanneer het komt, wanneer het er klaar voor is’. Dit kan best vermoeiend zijn om aan te horen, al is het alleen al omdat je dit zelf vaak ook wel weet, duh!! Maar hoe zit het eigenlijk met deze opmerking, in hoeverre is dit waarheid?

Het is zo dat de meeste kindjes pas worden geboren wanneer het er klaar voor is, ze komen per slot van rekening gezond ter wereld en ondervinden in de toekomst ook geen gezondheidsproblemen die bewezen zijn terug te linken aan het niet klaar zijn voor….. Maar als het er klaar voor is, komt het dan ook direct? Als je kindje met ruim 40 weken geboren wordt, had het er met 39 weken dan nog niet klaar voor geweest? Dit is lastig te zeggen, want het is niet eerder geboren en dus hebben we geen exact vergelijkingsmateriaal. Vergelijken met andere kindjes haalt weinig uit omdat elk kindje een eigen unieke groei heeft.

Persoonlijk denk ik dat er kindjes zijn die langer blijven zitten dan nodig was, soms een paar uur, soms een paar dagen, maar ik denk ook wel bij uitzondering een paar weken. Er zijn mij verhalen bekend van moeders die serieuze weeën hadden 1 a 2 weken voor de uiteindelijk geboortedatum, sommige van deze kindjes zagen er dan al wijzer uit, waren wakkerder dan de gemiddelde pasgeboren baby.

Ook zijn er veel vrouwen die nog van alles moeten regelen voordat het kindje er is; kamertjes die nog af moeten, artikelen (kinderwagen/luiertas/box) die nog moeten worden aangeschaft of geleverd, noem maar op. En het is grappig om te zien dat bij veel van deze moeders daags nadat dit alles is afgerond een kindje zich aandient. Was het kindje dan precies op dat moment klaar of voelde het kindje dat mama er ook (eindelijk) klaar voor was?

Toen ik zwanger was van onze jongste had ik al veel van dit soort verhalen gehoord, maar nog niet van dichtbij meegemaakt. En omdat het niet wetenschappelijk te bewijzen is, was het een kwestie van geloven. Na de geboorte van onze jongste ben ik ook zo’n ervaring rijker -ook weer niet te bewijzen dat ik het zelf onbewust heb uitgesteld natuurlijk-. In de nacht van de 11e op de 12e braken rond een uur of 2 mijn vliezen. Het was een grote plons, dus geen twijfel over mogelijk. Daarna ben ik na een uur toch maar weer gaan slapen, want naast de plons kwam er niks. Ook in de loop van de ochtend kwam er nog niks en toen rond 15:00 uur het nieuws bekend werd gemaakt dat Prins Friso was overleden kon ik voor een moment alleen maar denken, nee niet op de geboortedag van mijn kindje!! En ons meisje luisterde naar mijn gedachten, want pas rond 23 uur begonnen er lichte weeën en +/- 24 uur na het breken van de vliezen werd ons meisje op de 13e geboren.

Welke conclusie kunnen we hiermee stellen? Ja, de meeste kindjes komen wanneer ze er klaar voor zijn SAMEN met hun moeder. Dat is die symbiotische band!

 

Categories: Zwangerschap, Mama's

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments