Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Blog

Blog

Afwegen

Posted on March 2, 2017 at 5:30 AM

Alle keuzes die je maakt in je leven zijn gebaseerd op afwegingen, en daarbij spelen dan je eigen wensen en je morele waarden een grote rol. Met dezelfde opties, kunnen jij en ik toch een heel andere keuze maken. Zo is dat ook als het gaat om zwangerschap, bevallen & opvoeding. Soms hoor ik mensen praten over verkeerde of foute keuzes. Maar bestaat er wel zoiets als een ‘foute’ beslissing?

Wanneer anderen zeggen dat jij de verkeerde keuze maakt is dat gebaseerd op hun eigen wensen en morele waardes, zij zouden het anders doen. Dat kan en is prima, maar dat maakt niet dat jouw keuze niet juist is voor jou. Denkend aan bijvoorbeeld de plaats van de bevalling; persoonlijk kies ik toch echt voor een thuisbevalling, maar wanneer een cliënte aangeeft dat zij zich veel veiliger voelt in het ziekenhuis, wie ben ik dan om te zeggen dat zij een foute beslissing maakt. Want als jij je in het ziekenhuis gewoon veel veiliger voelt dan thuis, dan heb je daar meer kans op ontspanning en een grotere kans op een goede afloop en dus is de keuze om in het ziekenhuis te bevallen een voor jou logische en goede beslissing.

Wanneer er gesproken wordt over een foute beslissing omdat de uitkomst van de keuze die werd gemaakt anders uitpakt dan gedacht en een heel vervelende uitkomst heeft, dan wordt het toch wel anders. In principe is er dan nog steeds geen sprake van een foute keuze, want je had dit waarschijnlijk niet van te voren kunnen voorzien. Maar in je hoofd werkt dat toch anders, het is een moreel dilemma. Voorbeeld van mezelf: Gisteren liet ik onze jongste (nu 3,5) alleen naar het speeltuintje gaan. Het speeltuintje is op nog geen 50 meter afstand van onze achtertuin en ze kan er gewoon via de stoep heen lopen, ze hoeft dus geen weg over en er zit zelfs nog een aardige strook gras tussen de weg en het pad waar zij loopt. Je moet het een keer uitproberen. Ze ging enthousiast heen en ik liep naar binnen om wat was te gaan doen tot ik plots werd overvallen door een gevoel van angst. Wat als…. ze wegloopt of de weg op gaat en wordt geschept door een auto, ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven. En dus ging ik snel kijken of ze nog in het speeltuintje was, waar ze natuurlijk heerlijk aan het spelen was. Voor nu had ik een goede keuze gemaakt om haar te laten gaan, want ik gaf haar daarmee vertrouwen dat zij dit soort dingen kan en zelf had ik weer een kleine stap gemaakt in het loslaten van haar. Maar die angst, wat als dat werkelijkheid had geworden, was die keuze die nu goed is geweest dan plots fout?

Tijdens de zwangerschap en bevalling werkt dit het zelfde, je maakt een risico overweging. De uitkomst hiervan hangt af van vele factoren en deze kun je zelf lang niet altijd van te voren overzien. Maar tijdens een baring heb je echter (gelukkig) te maken met 2 verschillende partijen en hoewel je als ouders wettelijk gezien het laatste woord hebt, zijn beide overwegingen belangrijk en kunnen beide bijdragen aan een positief einde. Jij wilt bijvoorbeeld nog geen knip te zetten, omdat jij ervan overtuigd bent dat je de kleine er zelf nog zonder hulp uit krijgt. Dat is een gevoel, waar de arts niet bij kan, hij kan dit niet voelen en dus niet meenemen in zijn risico overweging. Andersom heeft de arts kennis die jij wellicht niet hebt. Zo kan hij bemerken dat een kindje er waarschijnlijk net niet goed voor ligt, en die knip de kans op een goede afloopt enorm verhoogt. Wanneer je elkaar op de hoogte brengt van je gedachtes, beïnvloed je de keuze die je maakt, en kun je makkelijker tot elkaar komen daarin. Zo kun je in dit geval afspreken dat de barende nog zoveel persweeën of minuten heeft om het zelf te doen en als het toch niet lukt om dan die knip te zetten. Deze samenwerking verhoogt de kans op een goede afloop en versterkt het positieve gevoel over de bevalling.

Overleg, gehoord worden is zo enorm belangrijk, dus niet alleen voor het gevoel van de ouders maar ook voor de uitkomst van de baring. Want waar de arts de medische kennis heeft, heeft de vrouw haar instinct.

 

Categories: Zwangerschap, Bevalling, Geboortezorg

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments