Voor zwangerschapsbegeleiding in Castricum en wijde omstreken

Voor een liefdevolle geboorte & ouderschap

Blog

Trauma, hoe wat waarom

Geplaatst op 28 november, 2016 om 4:35

Even getwijfeld of ik dit wel zou doen, een blog over trauma’s naar aanleiding van de actie #genoeggezwegen. Er wordt immers al zoveel over geschreven, positief en negatief en ook op mijn facebookpagina deel ik deze actie. Maar ik steun deze actie met hart en ziel, heb zelf ook een aantal momenten gekend waarin de zorgverlener niet juist handelde. En die momenten doen nog pijn en zitten diep. Daarom dus WEL een blog over trauma’s door de bevalling, want je kunt er maar op voorbereid zijn.

Wanneer spreek je van een trauma? Dat is al best snel. Als je 2 maanden na de gebeurtenis er nog wakker van ligt en/of huilt als je er aan denkt, dan mag je het al trauma noemen. Zit het echt heel diep, beïnvloed het je dagelijks leven, ben je jezelf niet meer, dan kan er zelfs sprake zijn van PTSS. In beide gevallen raad ik aan om naar de huisarts te stappen met je verhaal, hij of zijn kan je doorverwijzen naar een specialist. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook echt coaches met als specialisatie bevallingstrauma, want het is wel een stukje apart.

Hoe loop je een trauma op? Als je de A4-tjes van de actie #genoeggezwegen leest dan merk je dat er talloze manieren zijn. Maar wat de rode draad is in de meeste van deze verhalen, is dat er niet geluisterd wordt naar de a.s. ouders, ze worden niet gezien. Wat er gebeurt, de ernst ervan en waarom maakt niet uit, het niet gezien en/of gehoord worden is wel 1 van de ergste dingen die je kunt meemaken. Vooral op zo’n moment waarin het om jou zou moeten gaan. Is het dan zo dat iedereen die zoiets meemaakt er een trauma aan overhoudt? Nee, gelukkig niet. Maar je kunt niet van te voren zeggen wie wel en wie niet en hoeveel impact het maakt.

Ik begrijp heel goed dat deze actie bij zwangere vrouwen of vrouwen die nog graag moeder worden, angst bezorgt. En normaal gesproken zeg ik angst is niet goed. Nu zou ik zeggen gebruik die angst en zet hem om in iets positiefs. Je leest nu wat er kan gebeuren en misschien had jij daar wel helemaal geen weet van. Nu kun je jezelf er tegen bewapenen door informatie in te winnen, jezelf en je partner sterk te maken voor wat er komen gaat, een goed geboorte- wensenplan schrijven, van te voren je wensen duidelijk kenbaar maken bij je zorgverlener en misschien wel een doula inschakelen.

Ik hoop dat we door deze actie veel meer bewustzijn krijgen en dat er in de toekomst steeds meer vrouwen positief terug kunnen kijken naar hun bevalling.

 

CategorieŽn: Bevalling, Geboortezorg, Zwangerschap

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties