MamaJoy

Voor een liefdevolle geboorte & ouderschap

GeboorteJoy geboortebegeleiding

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je graag een extra begeleiding aan je zijde hebt wanneer jij gaat bevallen. Maar de voornaamste is toch wel dat jij er zeker van bent dat er een ervaren vrouw met wie jij bekend bent de gehele bevalling speciaal voor jou aanwezig is. 

In de zwangerschap kan ze jou en je partner tools aanreiken om met een positief gevoel de baring in te gaan. En als de bevalling zich dan aandient, komt zij wanneer jij haar nodig hebt om jou en je partner te (onder)steunen. Met als doel een geboorte-ervaring waar je met een fijn gevoel en liefde naar terug te kijken. 

Wat voor mij ook heel belangrijk is, is dat het ondanks mijn aanwezigheid een ervaring wordt van jullie samen.

Zwangerschap

Zwangerschap, nieuw leven, een klein wondertje wat in jouw buik door middel van jouw lichaam groeit, hoe mooi!

Maar helaas is een zwangerschap niet altijd genieten. Soms wordt het, door wat voor oorzaak dan ook, als (extreem) zwaar ervaren. Wat het ook is, lichamelijk en/of geestelijk, het put je uit en echt genieten van je zwangerschap kun je niet meer. Sommige klachten kan ik niet wegnemen, maar er over praten kan wel veel rust geven.


Een doula is niet alleen een luisterend oor. Een belangrijk onderdeel van de begeleiding is om jou en je partner voor te bereiden op de bevalling. Dit door middel van goede tips over ontspanning en hoe je partner jou kan ondersteunen. Ook maken we samen een geboorte-/wensenplan, kijken we naar de mogelijkheden en naar wat jullie wensen zijn ten aanzien van de bevalling, maar ook erna. Een geboorteplan zorgt er voor dat de zorgverleners die bij je bevalling aanwezig zijn ook weten wat jouw wensen zijn en daar, voor zover mogelijk, rekening mee kunnen houden.

Bevalling
De bevalling is eigenlijk het grootste onbekende, vooral als het je eerste kindje is EN je voor een natuurlijke bevalling gaat. Voor sommige boezemt dat aardig wat angst in en ook daar ligt een taak voor de doula. Een bevalling verloopt beter en sneller wanneer je er ontspannen in gaat en dat ook blijft. Door middel van: het creëren van een veilige omgeving, aanrakingen, massage, ademtechnieken, peptalk en continue aanwezigheid (er gewoon zijn) probeer ik ervoor te zorgen dat jij je rustig, veilig en ontspannen blijft voelen. Van tevoren en tijdens de bevalling geef ik tevens handvatten aan je partner hoe hij of zij jou kan helpen/bijstaan, zodat dit een proces is wat jullie echt samen doen.
De totale begeleiding zorgt ervoor dat de bevalling beter verloopt en dat er naar jouw wensen geluisterd wordt, waardoor je als het goed is met een fijn gevoel kunt terug kijken op je bevalling.
Dit heeft weer een positieve invloed op de binding met je kindje en je eigen herstel.
Ook voor de partner
Een doula is er niet alleen voor de zwangere, ook voor de partner is een doula begeleiding een aanwinst. Doordat hij/zij goed wordt begeleid in hoe jou te ondersteunen, voelt diegene zich minder een toeschouwer en wordt het echt een proces van jullie samen. Dit is bewezen zeer bevorderlijk te zijn voor de binding tussen je partner en jullie kindje, maar ook voor jullie relatie.
Ik werk zelfstandig, maar als doula tijdens een bevalling wel altijd naast een verloskundige of arts. De rol van een doula is aanzienlijk anders dan die van een verloskundige. En er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat de continue aanwezigheid van een doula een andere uitwerking heeft dan de continue aanwezigheid van een verloskundige als ook de aanwezigheid van familie of een goede vriendin.

www.nbvd.nl
Hier een kort filmpje over de doula.
De doula bevalt goed.mov