Doula in Castricum en omgeving

Voor een liefdevolle geboorte & ouderschap

De Doula

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je kiest voor een doula. Maar de voornaamste is toch wel dat jij er een stuk zekerder van bent dat je met vertrouwen je bevalling tegoed kunt gaan.

Rust & vertrouwen zijn de belangrijkste ijkpunten die ik altijd hoop te bereiken in de gesprekken die ik voorafgaand aan de bevalling heb met de aanstaande ouders. Deze twee zorgen er namelijk bijna altijd voor dat de vrouw haar oerkracht vindt die haar helpt bij de baring.


Zwangerschap

Een doula is er niet alleen tijdens de bevalling. In tegendeel, het belangrijkste werk wordt vooraf gedaan.

Middels gesprekken en een luisterend oor, probeer ik een vertrouwensband te creëren en bereid ik jou en je partner voor op de geboorte van jullie kindje. Dit door middel van goede tips over ontspanning en hoe je partner jou kan ondersteunen. Ook maken we samen een geboorte-/wensenplan, kijken we naar de mogelijkheden en naar wat jullie wensen zijn ten aanzien van de bevalling, maar ook daarna. 

Een geboorteplan zorgt er voor dat de zorgverleners die bij je bevalling aanwezig zijn ook weten wat jouw wensen zijn en daar voor zover mogelijk rekening mee kunnen houden. Die wetenschap geeft vaak rust.


Bevalling
Als ik mijn werk vooraf goed heb gedaan, ga je met een gezonde spanning, maar ook met vertrouwen je bevalling in en kunnen jullie het in principe heel goed met zijn tweeën af. Vaak zit ik tijdens een baring dan ook rustig in een hoekje. 
Maar voor het geval dat jullie me toch nodig hebben, ben ik erbij om jullie te ondersteunen, bijvoorbeeld in gesprek met een zorgverlener, bij een keuze waar je voor komt te staan of een letterlijke ondersteuning met een steuntje in de rug bijvoorbeeld.
De totale begeleiding zorgt ervoor dat de bevalling beter verloopt en dat er naar jouw wensen geluisterd wordt,waardoor je als het goed is met een fijn gevoel kunt terug kijken op je bevalling.
Dit heeft weer een positieve invloed op de binding met je kindje en je eigen herstel.

Ook voor de partner
Ik ben er niet alleen voor de zwangere maar zeker ook voor de partner. Tijdens één van de gesprekken vooraf kan ik hem/haar tips geven in hoe jou te ondersteunen, daardoor voelt je partner zich minder een toeschouwer en wordt het echt een proces van jullie samen. Tijdens de baring kan overigens ook je partner soms wat steun gebruiken. 

De geboorte van jullie kindje echt samen beleven is bewezen zeer bevorderlijk te zijn voor de binding tussen je partner en jullie kindje, maar ook voor jullie relatie.
Ik werk zelfstandig, maar als doula tijdens een bevalling wel altijd naast een verloskundige of arts. De rol van een doula is aanzienlijk anders dan die van een verloskundige. Uit onderzoeken blijkt dat de continue aanwezigheid van een doula een andere positieve uitwerking heeft dan de continue aanwezigheid van een verloskundige als ook de aanwezigheid van familie of een goede vriendin.Op dit ben ik aspirant lid van de NBvD -Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's. 

De beroepsvereniging zet zich in om de doula's in Nederland meer op de kaart te zetten, maar ook om kwaliteit onder doula's te waarborgen. Wil je meer weten over onze beroepsvereniging, neem dan een kijkje op hun website www.nbvd.nl.